Ekonomik özgürlük, herhangi birine bağımlı kalmadan, ekonomik hareketlerin özgürce kullanılması yoluyla başarılı olma kabiliyetidir. Ekonomik özgürlük, ekonomik fırsat, mülkleri, becerileri ve fikirleri üzerinde kontrol ve sorumluluk verir. Yoksulluğu azaltır, refahımızı ve ailemizin gelecekte iyi ve rahat geçinmesini sağlar. Şimdi Sizlere Ekonomik Özgürlük Nedir, detaylıca anlatacağız.
Ekonomik Özgürlük Ne Gibi Faydaları Vardır?
Ekonomik özgürlüğün tanımı, herhangi bir eşyayı satma ve almak özgürlüğüdür. Herhangi bir zorlama yoktur. Ekonomik özgürlüğe dayanan toplumlar, serbest piyasa toplumlarıdır. Peki ekonomik özgürlük, ekonomik olarak yararlı mıdır? Her şey parayla mı ilgili, ahlaki mi ve ekonomik özgürlüğün faydası ne kadar fazladır.
Özgürlük Bizi Daha Varlık Sahibi Yapar mı?
Ekonomik sistemin en göz çarpan yararı, bir sistem olarak, yaygın refahı, yani nüfus yoğunluğu için yüksek veya artan gelir ve tüketime yardımcı olmasıdır. Daha fazla ekonomik özgürlüğe sahip ülkeler çok daha hızlı bir şeklide büyüme gösterirken, daha az ekonomik özgürlüğe sahip ülkeler bazen hiç büyümemektedir.

Sadece Para ile İlgili mi?
Ekonomik özgürlüğün bireylere pek çok faydası var. Eşitsizlik oranı yükseldiğinde bile, yoksullar için daha yüksek mutlak gelir seviyelerine dönüşür. Kişi başına düşen üretim ve gelir, bireylerin her biri kendi isteklerine göre, bazıları için daha maddiyata, bazılarına göre daha manevi olmak üzere istedikleri yaşam stilini sürdürmelerine yardımcı olur.
Bazı kişiler daha fazla boş zamanın tadını çıkarmak ister. Konu şu ki, kişi başına denk gelen yüksek gelir, daha fazla birey için daha fazla fırsatın öne çıkmasıdır. Ekonomik özgürlük ve bireysel özgürlüğün parçaları birlikte hareket eder. Ekonomik olarak daha az özgür ülkeler, aynı zamanda daha az siyasi görüşe sahip olan ülkelerdir. Ekonomik özgürlüğün 5 ilkesi;
- Mülkiyet Özgürlüğü,
- Hukuk Özgürlüğü,
- Serbest Ticaret Piyasası,
- Anayasal alanda sınırlı ulus,
- Güçlü Para,
Uzun süreli ekonomik büyüme, fırsat ve refah sağlama konusunda kendisini kanıtlamış tır. Gelişen uluslar ile yoksulluk ve yozlaşma içinde uğraşanlar arasındaki değişikliklerdir. Bu ilkeleri benimseyen ülke veya devlet, toplumlarında daha az yoksulluk, daha iyi yaşam kalitesi, daha fazla iş, daha sağlıklı toplumlar ve daha uzun yaşam süresi beklentileri görüntülenir.
Mülkiyet Hakları
Bir kaynağın nasıl kullanılacağına verilen yetki hakkıdır, özel mülkiyetimizi ve fikirlerimizi güvenle bir şekilde oluşturmamıza veya bunlara yatırım yapmamıza izin vermek için yolsuzluktan temizlenmiş ve devlet tarafından tam olarak uygulanmalı. Bu alan, bir ülkenin hukuk sisteminin mülkün korunması, sözleşmelerin icrası ve kanunun tarafsız şekilde yapılmasıdır.
Serbest Ticaret ve Açık Pazarlar
Bu sistem, ulusların müşterilere yüksek kaliteli- düşük maliyetli mal ve hizmetler üreterek uluslararası pazarda rekabet etmesine olanak tanır. Ayrıca ülkelere yeni istihdam fırsatları açmaları ve iş yaratmaları için teşvikler yapar. Uluslararası ticaret, korumacı tarifeler, kotalar ve sermaye kontrolleri uygulamaktan kaçınan ülkeler, bu alanda daha çok ön plana çıkar.
Anayasal Alanda Sınırlı ulus
Hükümetin rolü, Anayasa’yı desteklemek ve korumaktır. Sınırsız hükümet, bireylerin ve işletmelerin gelişmesi için bağımlılık ve zorlayıcı fırsatlar yaratan düzenlemeler geçirerek refahın artmasını engeller. Sınırlı bir hükümet milletine, temsil ve oy kullanma hakkı yoluyla hükümeti kontrol etme olasılığı sağlar. Bu kontrol ve düzenlemeler, ekonomik özgürlük ilkelerini hiçe sayarak ihlal etmiş bulunur. Yüksek puanlar alabilmek için, ülkeler bu tür düzenleri yapmaktan kaçınmalı ve insanları fiyat belirleme, iş kurma ve ticaret yapma konusunda özgür ve destekleyici olmalıdır.

Sağlam Para Arzı
Para biriminin değerin korumak, yatırımları korur ve refahı direk etkileyen istihdam yaratılmasına olanak sağlar. Bu alanda yüksek puanlar alabilmek için, hükümetler cömert bir şekilde vergilendirme ve harcama yapmalı ve marjinal vergi oranları nispeten olsa da az olmalıdır. Hükümetler, mülkiyet haklarının korunması, sözleşmelerin uygulanması ve bazı hizmetlerin gösterilmesinde önemli olsalar da, hükümetler büyüdükçe insanların ticarete girme ve emeğinin meyvelerinden yararlanma hakkında ekonomik özgürlüğünü geri dönülemez şekilde ihlal etmektedirler.
Ekonomik Özgürlük ve Dünya Ulusları
Dünyanın en özgür ekonomisi listesinin zirvelerinde yer alan Hong Kong yani resmi adıyla Çin Halk Cumhuriyeti Özel İdari Belgesi gelmektedir. Hong Kong, İnci Nehri Deltasında, Çin’e ait bir metropolitan bölge ve özel bir idari kesimdir. Hong Kong ,iyi bir hukuk düzenine, düşük vergilere, güçlü paraya, yüksek düzenlemelere ve rahat ticarete sahiptir ve tüm bunları onlarca yıldır uygulamaktadır.
Ekonomik Özgürlük Eğitimi ve Çevresel Kaliteyi Nasıl Öncülük Eder?
Geçmiş tarihe bir göz gezdirdiğimizde, hiçbir ekonomik ulusun, insanları yoksulluktan çıkarmada, özgürlük ilkelerine bağlı olan kapitalizm kadar başarı sağlamamıştır. Ekonomik özgürlük, dünyanın her tarafında ki yoksullar için, vergi mükelleflerinin finanse ettiği sosyal bir uygulama ya da refah kontrolünün yapabileceğinden daha çoğunu yapmıştır.
Eğitim
Eğitim, insanların kendilerini geliştirmek için, sıkı çalışmak ve girişimcilik yoluyla kendi başarılarını elde etme çabalarını artırmaktadır. Eğitim kurumlarının merkezileştirilmesini, bürokratikleşmeyi ve sendikalaşmayı çoğaltma eğiliminde olan eğitim politikaları, son birkaç senede gelişmiş ülkelerde etkisi oldukça fazladır.
Sağlık
Sağlık hizmetleri, ekonomik özgürlük açısından en büyük zorlukların başını çekmektedir. Her şeyden önce fazla maliyetlidir, bazı durumlarda eşit olmayan bir biçimde dağıtılır ve özel sağlık sigortası gibi mali hizmetler bazen verimsiz şekilde geliştirilir. Ekonomik özgürlüğe sahip ülkeler, sadece halkı için daha iyi sağlık hizmetlerine sahip olmakla kalmayıp, ayna zamanda ekonomik özgürlüğü sağlar. Sürekli teknolojik ilerleme için hayati önem arz edem tıbbi atılımlar ve yeni prosedürler üreten girişimciliği ve yeniliği de öncülük eder.

Politika yapanlar, ekonomik özgürlük politikalarının daha iyi sağlık sonuçlarına yardım etmesine izin vermelidir. Bireyleri güçlendirerek kendi sigorta ve sağlık hizmetlerini seçmelerine olanak tanıyarak, tüketicilere gücü geri kazandırabilirler. Seçimleri sınırlamak ve aileleri devlet tarafından yönetilen sağlık hizmetlerini satın almaya zorlamak yerine, yeniliği yönlendirecek ulusal özel sağlık planlarının yanında rekabeti ve seçimi özendirmelidir.
Bu ekonomik özgürlük ilkelerini sahiplenerek, dünyanın her yerindeki uluslar, vatandaşlarının daha rahat, daha sağlıklı yaşamamasına yardımcı olabilir. Pahalı ve verimsiz hükümet uygulamaları yoluyla sağlık hizmetlerinin zorlaştırmasının yerine, olumlu sağlık hizmeti cevaplarına ulaşmak için ekonomik özgürlük uygulanabilir.
Çevre
Ekonomik özgürlük için bir önemli kavram da çevredir. Ekonomik olarak daha özgür uluslar, çevre koruma konusunda baskı altındaki ülkelere göre daha iyi performans göstermeye devam etmekte. Ekonomik özgürlük ve bunla orantılı olan zenginlik, sağlıklı bir çevre ile bağlantılıdır ve onu destekler. Arazi ve diğer gayrimenkullerin daha büyük yüzdeleri özel olarak nitelendirildiğinde ve bir ülkenin hukuk sistemi tarafından korunduğunda çevre de bununla aynı oranda etkilenir.