Deepfake, sahte video, ses ya da fotoğraf oluşturarak bunları gerçekmiş gibi gösterip insanları etkilemeye çalışmaktır. Bir kişinin aslında söylemediği bir şeyi o kişinin sesini taklit ederek söylemiş gibi yapmaktır. Ya da bir kişinin aslında bulunmadığı bir yere sanki oradaymış gibi görüntüsünü eklemektir. Hatta daha da ileri gidip aslında gerçekte olmadığı halde kişinin telefonda veya televizyonda canlı canlı karşımızda konuşuyormuş gibi yapay zeka tarafından hareketlerinin kopyalanmasıdır.
Deepfake nedir?
Deepfake nedir? Deep kelimesinin manası derin, fake kelimesinin manası sahte demektir. Deepfake teknolojisi aslında yeni bir teknoloji değildir. Kullandığımız resim düzenleme programlarında ve sinema sektöründe uzun yıllardır bu özellik kullanılmaktadır. Bazı resim düzenleme programlarıyla arka planlarda değişiklik yapılarak oluşturulan yeni resimler basit bir deepfake örneğidir.
Ancak günümüzde yazılım dünyası kendisini çok hızlı geliştirmektedir. Deepfake teknolojisi basit bir fotoğraf arka planı değiştirmekten, karmaşık bir sahte video oluşturmaya evrilmiştir. İşin içine yapay zeka da dahil olunca fark edilmesi zor deepfake örnekleri ortaya çıkmaya başlamıştır.
Deepfake Nasıl Yapılır?
Deepfake nedir öğrendik. Peki bu ilginç ve bir o kadar da tehlikeli olabilecek deepfake nasıl yapılır? Gerçeğinden ayırt edilemeyen sahte videolar, fotoğraflar, sesler nasıl bir teknoloji yardımıyla yapılıyor? Bazı resim düzenleme programları ile basit şekillerde deepfake çalışmaları yapılabiliyor. Ancak çok daha gelişmiş çalışmalar ortaya çıkmaya başladıkça eski çalışmaların ne kadar da basit olduğu fark ediliyor.
Gelişmiş teknolojiler yapay zeka kullandıkları için mükemmele yakın sonuçlar ortaya koyuyorlar. Çünkü binlerce olasılık hesabını kısa sürede yapan işlemciler, görüntü, ses ya da videonun olabilecek birçok farklı durumunu analiz ederek en uygununu gerçeğe en yakın şekilde ortaya koyabiliyorlar. Deepfake nasıl yapılır merak ediyorsanız, deepfake mantığını da öğrenmelisiniz.
Örneğin; birisi ile ilgili deepfake bir konuşma videosu oluşturulmak isteniyorsa, öncelikle o kişiye ait konuşma ve hareket videolarını bularak yapay zekanın analiz etmesini sağlamalıyız. Ne kadar çok ya da uzun video bulunursa deepfake çalışması o kadar gerçeğe yakın olur. Ağız hareketleri, mimikleri, hal ve hareketleri yapay zeka tarafından analiz edilen kişinin, hangi harfleri söylerken ne şekilde hareket ettiğini öğrenen yapay zeka artık kişiyi kendisi konuşturarak hareketlerini taklit edebilecek hale geliyor.
Deepfake Örnekleri
Deepfake örnekleri günümüzde giderek yaygınlaşarak sosyal medya platformlarında fazlaca karşımıza çıkmaya başlamışlardır. Kimileri esprili bir şekilde konuşan ünlülerden oluşturulmuşlar, kimileri bir devlet başkanının sahte videosuyla ulusa seslenişini göstermektedir. Deepfake videolar eğlenmek için güzel bir araç haline gelmiştir.
Ünlü bir kişinin sizin hakkınızda konuşması, ünlülerin size kısa video yollayarak doğum gününüzü kutlamaları, sevdiğiniz birine ünlülerle birlikte yer aldığınız bir video yollamanız eğlenmek için güzel seçeneklerdir. Ancak herkes böyle masum içerik üretmeyebilir.
Örneğin, Ukrayna ve Rusya’nın savaştığı bir zamanda Ukrayna Cumhurbaşkanı deepfake hazırlanmış bir video ile Ukrayna askerlerine seslenerek Rusya ile savaşmamalarını telkin ediyordu. Savaş dönemi imkansızlıkları dolayısıyla sürekli bilgi paylaşımı yapılamayan bir zamanda bu tür videolara inanan kişiler olabilir. İnsanları yanıltarak bir amaç doğrultusunda yönlendirmeye çalışan deepfake videolar da ortaya çıkmaya başlamıştır.
Deepfake Nasıl Anlaşılır?
Deepfake nedir ve deepfake nasıl yapılır artık bir fikrimiz var. Kötü niyetle hazırlanmış bir deepfake nasıl anlaşılır şimdi bunu öğrenmeye çalışacağız.
Yazılım teknolojisi ürünün beyni olduğundan ürün gibi şekil değiştirip, görselini değiştirip yeniden üretip alıcıya ulaştırılmasına ihtiyaç duymaz. Ürün aynı kalırken beyni sürekli geliştirilmeye devam eder. Örneğin bir telefon alırız ancak sürekli güncellenen ve geliştirilmeye devam eden bir işletim sistemi vardır. Bizler de telefonumuzu değiştirmeden güncel yazılımları telefonumuza yüklemeye devam ederiz.
Deepfake hazırlama yazılımları da sürekli geliştirildiğinden sahte görsel, ses ya da videoların ayırt edilmesi giderek zorlaşmaktadır. Profesyonel olarak bu konuda çalışmalar yapabilen siber suçlarla mücadele ekipleri olduğunu biliyoruz. Ama bizlerin de fark edebileceği bazı detaylar yardımıyla profesyonel olmayan deepfake içerikleri ayırt edebiliriz.
- Ahenksiz ve uyumsuz hareketler. İnsan vücudu uyum içerisinde hareket eder. Karşımızdaki kişiyle konuşurken yüzünde meydana gelen tikli hareketleri bile hemen yakalayabiliriz. Dolayısıyla deepfake videolar parçaların birleştirilmesiyle meydana geldiğinden göz, ağız ve mimik hareketlerinin doğal davranışlardan farklı olması bizim dikkatimizi çekecektir.
- Işık ve gölge farklarının olması. Deepfake nasıl yapılır kısmında farklı farklı görüntü ve videoların birleştirilerek sahte video oluşturulduğundan bahsetmiştik. İşte farklı video ya da görüntüler farklı ortam ve ışıkta oluşturulduğundan, bunlar birleştirilirken de farklı ışıklar meydana gelerek farklı yüz tonlarının oluşmasına sebep olurlar.
- Takılan, videonun atlayarak kötü çekim havası veren görüntü oluşturması. Farklı görüntülerin birleştirilirken bir birleriyle uyumsuz olmasından kaynaklanabilen durumdur.
Bu saydığımız maddeler profesyonel olmadan deepfake videolarını ayırt etmemizi sağlayacak olan başlıca yöntemlerdir.